vineri, 29 octombrie 2010

Deserturi de incercat macar o data

Intr-o postare anterioara va vorbeam de efectele negative pe care le are zaharul asupra pielii si in general asupra sanatatii noastre,insa din cind cind e recomandat sa va bucurati papilele gustative cu un desert delicios.Mai jos sunt descrise citeva din cele mai renumite deserturi pe care merita sa le gustam macar o data in viata.
Tiramisu – Italia
Cu siguranta ca majoritatea celor care citesc acest articol au incercat macar o data in viata gustul unei delicioase prajituri Tiramisu. Dar, la fel de adevarat este si faptul ca nicaieri savoarea acestui desert spectaculos nu este aceeasi cu aceea pe care o obtin maestri cofetari din Toscana, locul de origine al acestei prajituri. Se spune ca atunci cand gusti un Tiramisu toscanez ai, pur si simplu, senzatia ca te afli in Rai. Nici nu este de mirare, daca luam in calcul faptul ca dintre ingredientele acestuia nu lipsesc sortimente de branza italiana (celebra Mascarpone) si crema Zabaglione. 


Baclava – Turcia, Grecia
Pe cat de gustos, pe atat de controversat este desertul pe care astazi il asociem cu bucataria traditionala greceasca. Da, am mentionat corect greceasca, pentru ca disputa dintre istoricii turci si cei greci nu pare sa isi gaseasca o finalitate prea curand. Baclavaua este, practic, o prajitura formata din straturi suprapuse de aluat, in care a fost presarat din belsug miez pisat de fistic sau nuca. La acestea se adauga si zahar, miere de albine si scortisoara pentru ca, la final, cand prajitura a fost rumenita la cuptor, peste toate sa se adauge o portie consistenta de sirop sau de apa de trandafiri.


Creme Brulee – Franta
Originea deserturilor celebre s-a pierdut in negura timpului, pentru titlul de inventator al acestora luptandu-se, in prezent, mai multe tari decat ne-am imagina. Daca pentru paternitatea baclavalei se lupta Grecia si Turcia, ba chiar si Iranul, pentru crearea celebrei Creme Brulee se ciondanesc istorici atat din Franta si Anglia, cat si din provincia spaniola Catalunia. Dar fie ca se numeste Creme Brulle, Burnt Cream sau Crema Catalana, acest desert este, pe cat de usor de preparat, pe atat de gustos si de apreciat in orice colt al lumii. Noi ne vom opri asupra sortimentului frantuzesc, poate cel mai gustos dintre toate...
Pentru cei mai putin initiati in tainele bucatariei si ale prepararii dulciurilor, creme brulee poate fi definita ca o varianta nobila a cremei de zahar ars, in compozitia ei intrand, practic, aceleasi ingrediente: oua, lapte, zahar ars si, in unele variante, esenta de vanilie sau coaja de portocala.
Sachertorte - Austria
Despre Sachertorte se poate spune, fara a exagera, ca este o mandrie a bucatariei vieneze si unul dintre cele mai faimoase deserturi din lume. De altfel, de aproape 180 de ani, Sachertorte este considerata cea mai buna prajitura de ciocolata creata vreodata.
O prajitura Sachertorte este alcatuita din straturi dense, nu foarte dulci, de pesmet fin sau chec de ciocolata, cu unul sau doua straturi de gem de caise in interior, totul acoperit cu o glazura consistenta si uniforma de ciocolata. In compozitie mai intra si miez de nuca si, uneori, coacaze sau martipan, iar daca vreti ca desertul sa fie ca la carte, cereti ca prajitura sa fie asortata cu multa frisca.

Churros - Spania
Uneori mai sunt numiti si gogosi spaniole, si asta pentru ca in compozitia lor intra cam aceleasi ingrediente pe care le gasim si in gogosile clasice, mai precis apa, faina, unt si oua. Diferenta este ca aceasta specialitate originara din tara lui Cervantes are forma unor baghete care se rup in bucati dupa preferinta fiecarui consumator. Unele variante de churros includ si cartofi. Se spune ca sunt ideali atunci cand sunt serviti alaturi de o ceasca de ciocolata calda sau atunci cand sunt stropiti din belsug cu ciocolata.


                                                      Care e desertul tau preferat???

Un comentariu:

  1. Tiramisu si Baclava am gustat si eu, dar in Romania. Si trebuie sa recunosc ca prajitura Tiramisu are un altfel de gust de fiecare data (pentru ca o cumpar de la cofetarii diferite). Asa ca nici pina acum nu cred ca am gustat adevaratul Tiramisu, dar mi-as dori, poate merg in Italia vreodata si neparat voi incerca. Celelalte prajituri descrise mai sus arata foarte bine, dar tot inca nu am avut ocazie sa le testez.

    Cit despre desertul meu preferat, acesta este Mуравейник-ul (nu stiu exact cum se numeste in romana, mama asa ii zice :D). Este o imagine a lui aici -> http://prigotovim.org/2009/03/02/recept-tort-muravejjnik.html.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...