joi, 17 martie 2011

Ce inseamna " vintage" ?

In ultima perioada se vorbeste tot mai des si mai mult despre moda vintage . Sunt organizate expozitii, targuri, manifestari la care accesoriile, vestimentatia, bijuteriile, obiectele prezentate – expuse sunt in stil vintage.
Ce inseamna , de fapt, vintage si cati dintre cei care folosesc acest termen cunosc sensul lui?
La origini, termenul vintage este un termen acociat vinurilor, desemnand productia provenita din recolta unui anumit an.

Vinaria Port , de exemplu, si-a declarat vinurile vintage ca fiind acelea produse in anul in care a avut cea mai buna recolta. Prin urmare, vinurile vintage sunt vinuri de calitate si nu sunt neaparat vinuri vechi. Insa, de obicei, cele mai bune podgorii au fost inregistrate in trecut, iar vinurile de calitate superioara sunt cele vechi, astfel ca termenul vintage a fost asociat treptat cu vinurile vechi.De cativa ani, termenul a fost adoptat si adaptat de unele domenii precum: arta, moda vestimentara, mobila, design interior si multe altele, astfel incat a ajuns o “industrie” de sine statatoare.
Vintage nu inseamna , in niciun caz, second-hand , asa cum foarte multi sunt tentati sa creada. Confuzia provine de la intelegerea gresita a termenului. Vintage inseamna vechi, insa vintage inseamna, in acelasi timp, si calitate. Asadar, diferenta dintre magazinele second hand si cele vintage este sau ar trebui sa fie facuta de valorea lucrului vechi.
Cei care se ocupa de comertul cu obiecte vintage sunt colectionari si nu vanzatori de lucruri purtate sau folosite. Ei selecteaza si apreciaza lucrurile vechi, de calitate superioara. Ceea ce presupune ca obiectele vintage nu sunt deloc ieftine – asa cum majoritatea oamenilor sunt tentati sa creada, acesta fiind o alta conceptie gresita legata de moda vintage.
In mare, aceste obiecte de imbracaminte pentru a fi numite vintage trebuie sa apartina unor timpuri trecute, diferitelor decade ale secolelor XVIII, XIX sau XX.

Poate veti fi surprinsi sa aflati ca multi colectionari folosesc termenii de “vintage din anii ’70″ (70′s vintage), sau “vintage din anii ’80″ (80′s vintage). Un specialist in acest domeniu extrem de strict v-ar spune insa ca orice tinuta produsa in ultimii 15 ani ar trebui descrisa ca si contemporana.
Termenii asupra carora majoritatea specialistilor au cazut de acord sunt urmatorii:
Vintage
– orice produs care apartine perioadei 1920-1960.
Antic – produse mai vechi de 100 de ani. Strict din punct de vedere al hainelor “antic” inseamna orice produs de dinainte de 1920. Aceste sunt extrem de rare si
totodata extrem de dorite de muzee de aceea sunt foarte greu de procurat.
Retro – haine din anii ’60 si ’70.
Referitor la anii ’80 (hainele din aceasta perioada castiga din ce in ce mai multa popularitate) sunt inca ample dezbateri cu privire la incadrarea acestei decade intr-o categorie.
Brand Vintage ori Designer Vintage – aceasta categorie poate include inclusiv piese produse in urma cu cativa ani de firme sau case de moda celebre.
Retro Repros ( Retrospective Reproductions) – copii ale hainelor din diverse perioade istorice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...